Czujnik tpms Kadjar

Wszystko na temat obuwia

Czujnik tpms Kadjar

Postautor: Mironek » 05 października 2019, 13:04

Witam
Do Kadjara chce dokupic drugi komplet koł na zimę.
Moje pytanie,czy jezeli zamontuje orginalne czujniki w obu kompletach koł,to przy kazdej zmianie będę musiał programowac kola?Czy raz zaprogramowane przy zmianie kol,auto wykryje automatycznie?
Rozmawiłem z trzema serwisami renault i każdy mówi co innego.
Mironek
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 5
Rejestracja: 05 października 2019, 12:57
Marka: Renault
Model: Kadjar
Silnik: Benzyna
Rok produkcji: 2016
Województwo: lubelskie
Miejscowość: Zamość

Re: Czujnik tpms Kadjar

Postautor: wacio1967 » 05 października 2019, 14:59

Czujniki trzeba jeden raz zaprogramować.
Przy zamianie kół wystarczy w komputerze zmienić z zimowych na letnie. Wiąże się to z pojazdem pod komputer, podpięcie i zmiana parametru.
Chyba że w Kadjar jest możliwość zmiany z poziomu komputera pokładowego, ale wątpię w to.
Może być też taka sytuacja, że komputer będzie miał pamięć dwóch kompletów.
wacio1967
Moderator
Moderator
 
Posty: 3379
Rejestracja: 08 lutego 2012, 13:21
Marka: Renault
Model: SCENIC CONQUEST 1,9 dCi 130 KM
Silnik: Diesel
Rok produkcji: 2007
Województwo: śląskie
Miejscowość: Tychy

Re: Czujnik tpms Kadjar

Postautor: Mironek » 05 października 2019, 20:48

No właśnie.Zastanawiam sie czy zrobic klona czujnikow to koszt 170 zl od sztuki.Czy tansze orginaly po 90 zl sztuka i programowac po kazdej zmianie kol.
Mironek
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 5
Rejestracja: 05 października 2019, 12:57
Marka: Renault
Model: Kadjar
Silnik: Benzyna
Rok produkcji: 2016
Województwo: lubelskie
Miejscowość: Zamość

Re: Czujnik tpms Kadjar

Postautor: wacio1967 » 05 października 2019, 21:04

Jak zrobisz klona, to masz zaoszczędzone na każdej wymianie 50 zł.
wacio1967
Moderator
Moderator
 
Posty: 3379
Rejestracja: 08 lutego 2012, 13:21
Marka: Renault
Model: SCENIC CONQUEST 1,9 dCi 130 KM
Silnik: Diesel
Rok produkcji: 2007
Województwo: śląskie
Miejscowość: Tychy

Re: Czujnik tpms Kadjar

Postautor: Bogdan61 » 05 października 2019, 22:05

wacio1967 pisze:Może być też taka sytuacja, że komputer będzie miał pamięć dwóch kompletów.

Też czytałem o takiej możliwości.
Bogdan61
Klubowicz
Klubowicz
 
Posty: 7514
Rejestracja: 09 lutego 2012, 13:11
Marka: Renault
Model: Thalia 1,5 dCi 65 KM
Silnik: Diesel
Rok produkcji: 2005
Województwo: śląskie
Miejscowość: Katowice

Re: Czujnik tpms Kadjar

Postautor: Mironek » 06 października 2019, 00:57

I tu jest wielka niewiadoma,czy komputer ma miejsce na dwa komplety czujnikow. Rozmawialem z 3 serwisami i kazdy mowi co innego.
Mironek
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 5
Rejestracja: 05 października 2019, 12:57
Marka: Renault
Model: Kadjar
Silnik: Benzyna
Rok produkcji: 2016
Województwo: lubelskie
Miejscowość: Zamość

Re: Czujnik tpms Kadjar

Postautor: wacio1967 » 06 października 2019, 19:34

Co byś nie zrobił i tak komputer musisz podłączyć.
wacio1967
Moderator
Moderator
 
Posty: 3379
Rejestracja: 08 lutego 2012, 13:21
Marka: Renault
Model: SCENIC CONQUEST 1,9 dCi 130 KM
Silnik: Diesel
Rok produkcji: 2007
Województwo: śląskie
Miejscowość: Tychy

Re: Czujnik tpms Kadjar

Postautor: Mironek » 08 października 2019, 12:26

Temat chyba rozwikłany,zadzwonilem na infolinie Renault.Tam Pan wiedział co mówi. Otóż z drugim kompletem nowych czujnikow trzeba pojechac do Renault.Ale nastepna zmiane samochod juz zapamieta 2 kommpety czujnikow,pod warunkiem ze nie auto nie bedzie miało przerw w dostawiee pradu,typu odłaczony akumulator.Takze zakupiłem juz nowe czujniki 342 zl za komplet w serwisie Renault.A czy to zadziała to czas pokaże.
Mironek
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 5
Rejestracja: 05 października 2019, 12:57
Marka: Renault
Model: Kadjar
Silnik: Benzyna
Rok produkcji: 2016
Województwo: lubelskie
Miejscowość: Zamość

Re: Czujnik tpms Kadjar

Postautor: Bogdan61 » 26 listopada 2019, 22:33

Znalazłem taki wpis w necie: "W clio 3 w letnich kołach mam czujniki ciśnienia, w zimowych nie. Założyłem koła zimowe bez czujników i jedynie po rozruchu zapalają się kolejno wszystkie koła ,potem wyświetla się komunikat 'brak czujników w kołach". Wszystkie ikonki kół i komunikat gasną .Też miałem obawy jak to będzie, ale jest ok."


P.S. Czy z tego wymika, że jak ktoś będzie jeździł na drugim komplecie kół bez czujników, to nic się nie stanie (tylko system monitorujący ciśnienie w kołach nie będzie działał)?
Bogdan61
Klubowicz
Klubowicz
 
Posty: 7514
Rejestracja: 09 lutego 2012, 13:11
Marka: Renault
Model: Thalia 1,5 dCi 65 KM
Silnik: Diesel
Rok produkcji: 2005
Województwo: śląskie
Miejscowość: Katowice


Wróć do Koła, opony, felgi

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron
x
Kto jest online

W skrzynce odbiorczej masz nową wiadomość.

Moje konto

x