[1.9/dCi] Ciężko odpala na rozgrzanym silniku

Tematy związane z silnikami zasilanymi ON
Regulamin forum
W temacie należy umieścić informację o pojemności i typie silnika. Informacja powinna być umieszczona w nawiasach kwadratowych. Przykład [1,5 / dCi]

[1.9/dCi] Ciężko odpala na rozgrzanym silniku

Postautor: swiergas » 22 sierpnia 2018, 20:55

Witam, jak w temacie, mam problem z moim sceniciem, silnik 1.9dci 120km. Zaczynając od początku, to problem powstawał , tak że delikatnie łapał z opóźnieniem,aż nagle sam zgasł podczas jazdy i nie dało się go odpalić, ale gdy tylko ostygł to załapał od strzała. Jak tylko osiągnął 90 stopni to nagle gasł i znowu nie dało się go odpalić aż do rozładowania aku. Została sprawdzona kompresja i na rozgrzanym silniku na 2 cylindrach miał po 16 , 18 atmosfer. Został wyremontowany silnik, cały nowy dół, nowe pierścienie i kompletnie głowica, oraz została poddana regeneracji turbina. Niestety problem nie zniknął po części, co prawda już sam nie gaśnie, ale po zgaszeniu silnika i ponownej próbie uruchomienia na rozgrzanym silniku ciężko odpala tzn nie może załapać, czasami załapie po 2 próbie odpalenia ale na końcówce czasowej rozruchu, po odczekaniu 25- 30 miut odpala normalnie. Dodatkowo zostało wymienione: czujnik położenia wału, termostat, wtryski. Na próbę podmieniłem czujnik niskiego ciśnienia na pompie i dalej to samo. Gdzie szukać jeszcze problemu, dodam że na kompie 0 błędów Po niżej parametry pracy silnika

https://youtu.be/kUwKNytwHqk?list=FLNGt ... I7fdcrxitA
swiergas
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 36
Rejestracja: 30 lipca 2013, 11:18
Marka: Renault
Model: Megane Grand Scenic 1.9dci
Silnik: Diesel
Rok produkcji: 2005
Województwo: śląskie
Miejscowość: Będzin

Re: [1.9/dCi] Ciężko odpala na rozgrzanym silniku

Postautor: pawelli » 24 sierpnia 2018, 13:55

Wymieniłeś czujnik położenia wału , a czujnik położenia rozrzadu ?
On zwykle odpowiada za problemy z odpaleniem na gorącym silniku
pawelli
Moderator
Moderator
 
Posty: 3642
Rejestracja: 07 lutego 2012, 19:06
Marka: Renault
Model: Scenic III ph II 1,5 dCi Expression Energy 110
Silnik: Diesel
Rok produkcji: 2012
Województwo: świętokrzyskie
Miejscowość: Kielce

Re: [1.9/dCi] Ciężko odpala na rozgrzanym silniku

Postautor: swiergas » 25 sierpnia 2018, 21:26

Jeszcze nie, tak w sumie to zostało mi tylko do sprawdzenia właśnie czujnik wałka i pompa wysokiego ciśnienia
swiergas
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 36
Rejestracja: 30 lipca 2013, 11:18
Marka: Renault
Model: Megane Grand Scenic 1.9dci
Silnik: Diesel
Rok produkcji: 2005
Województwo: śląskie
Miejscowość: Będzin

Re: [1.9/dCi] Ciężko odpala na rozgrzanym silniku

Postautor: pawelli » 26 sierpnia 2018, 17:59

wiem że to sprawdzają na samym początku jak nie pali na gorącym silniku
pawelli
Moderator
Moderator
 
Posty: 3642
Rejestracja: 07 lutego 2012, 19:06
Marka: Renault
Model: Scenic III ph II 1,5 dCi Expression Energy 110
Silnik: Diesel
Rok produkcji: 2012
Województwo: świętokrzyskie
Miejscowość: Kielce

Re: [1.9/dCi] Ciężko odpala na rozgrzanym silniku

Postautor: swiergas » 27 sierpnia 2018, 21:41

Dzisiaj robiłem testy z laniem wodą i raczej będzie to wina czujnika wałka, bo lepiej odpalał, jak był studzony czujnik, na filmikach pokazane są próby bez lania wodą
https://youtu.be/DoWevoia8IM?list=FLNGt ... I7fdcrxitA
https://youtu.be/_NPBzve6wP0?list=FLNGt ... I7fdcrxitA
swiergas
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 36
Rejestracja: 30 lipca 2013, 11:18
Marka: Renault
Model: Megane Grand Scenic 1.9dci
Silnik: Diesel
Rok produkcji: 2005
Województwo: śląskie
Miejscowość: Będzin


Wróć do Silniki Diesel

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron
x
Kto jest online

W skrzynce odbiorczej masz nową wiadomość.

Moje konto

x